Mijn diensten

Wat kan een calamiteitenpsycholoog betekenen voor organisaties die zich bezighouden met rampen, calamiteiten en crises?

Onderzoek en advies

Als calamiteitenpsycholoog onderzoek ik niet alleen de uiterlijke kenmerken van een ramp en het gedrag van slachtoffers maar ook de interne eigenschappen van slachtoffers en/of eventuele daders. Waarom gedragen sommige slachtoffers zich bijna als robots? En waarom zijn er tijdens een ramp soms een paar mensen die opstaan en zich presenteren als leiders? Waarom zijn er ook altijd een paar mensen die hysterisch lijken te zijn? En waarom wordt er in de media vaak melding gemaakt van paniek terwijl daar in de praktijk zelden sprake van is? Is het bijvoorbeeld mogelijk invloed uit te oefenen op het gedrag van mensen? Is het mogelijk mensen mentaal voor te bereiden op toekomstige calamiteiten? Met de antwoorden op deze vragen houd ik mij als calamiteitenpsycholoog bezig. Ik denk graag mee met organisaties bij wie deze vraagstukken spelen om hier ook advies over te geven.

Daarnaast is er op het gebied van communicatie met burgers/slachtoffers tijdens rampen nog veel verbetering mogelijk. De communicatie tussen hulpdiensten onderling maar ook die met burgers, slachtoffers en media verloopt vaak moeizaam en er gaat nog steeds veel mis. Een voorbeeld hiervan is de problematiek van de slachtofferregistratie. Ook op dit gebied kan ik advies geven.

Cursussen, seminars en presentaties

Verder geef ik cursussen, seminars, presentaties en dergelijke op het gebied van calamiteitenpsychologie. Er kan een cursus in de meest brede zin op dit gebied worden
verzorgd, maar ook over een specifiek onderwerp (crowd management, (terroristische) aanslagen, gedragsmatige patronen bij diverse soorten calamiteiten, werking biologische
systemen in het lichaam tijdens stressvolle gebeurtenissen, etc.). Mijn opdrachtgevers zijn overheids- en onderzoeksorganisaties op het gebied van veiligheid en crowd management, variƫrend van ministeries tot bijvoorbeeld de School voor Hogere Politiekunde (Politieacademie).

Uiteraard kan ik desgewenst het advies en/of de cursussen in het Engels verzorgen.

CalPsy
drs. E. (Erica) Kinkel